Samostojna razstava izbranih video del, ki so nastala v tujini / “Vračam se nazaj”, režiserka in vizualna umetnica Valerie Wolf Gang

Vabljeni na otvoritev pregledne razstave izbranih video del in video instalacij vizualne umetnice in režiserke Valerie Wolf Gang, ki so nastale na rezidenčnih bivanjih v različnih državah v obdobju 2011-2016.

Kustosinja: Dr. Petja Grafenauer
Otvoritev razstave: 8. november ob 19:00 v Steklenem atriju Mestne hiše Ljubljana
Predotvoritveni dogodek: 18:00 Pesniški večer v sodelovanju s Hišo poezije (Poetikon)
Avtorji, ki se bodo predstavili s svojimi poezijami: Cvetka Bevc, Zarja Vršič, Kristian Koželj, Marko Elsner Grošelj, Nina Pečar
Vodenje po razstavi: 15. november ob 18:00 in 19. november ob 16:00

Projekt podpira Mestna občina Ljubljana.

plakat-veliki-70x100-light-01

O RAZSTAVI (zapisala Dr. Petja Grafenauer, kustosinja razstave)

Videastka in režiserka Valerie Wolf Gang je znova in znova na rezidenci. V zadnjih desetletjih je ‘potujoči umetnik’ (Itinerant Artist) postal strokovni termin. Umetnostni zgodovinarji in drugi raziskovalci ga upoštevajo kot pomemben dejavnik sprememb sveta umetnosti, ki vplivajo tudi na umetniško delo in načine, kako ga razumemo. Količina umetnikov, ki potujejo od rezidence do rezidence, muzeja do muzeja, umetnikov, ki se kot Wolf Gang vračajo v lokalno bazo (njena je Ljubljana) ali pa živijo celo brez nje, njihova dela in projekti pa nastajajo tu in tam, enkrat v Singapurju, drugič v sosednji Avstriji, je ogromna.

Način življenja in dela teh umetnikov je posledica spremenjenih načinov ustvarjanja in predstavljanja umetniških del, ki zahtevajo umetnikovi prisotnost na lokaciji. Spremenjeni način bivanja in ustvarjanja je za umetnico tako močan, da je samoreflektivno postal izhodišče za razstavo Vračam se nazaj.

Razstava predstavlja umetniška dela – videe, ki so nastali v okviru raznolikih rezidenčnih bivanj. Videti je moč, kaj se zgodi z umetnino, ki je nastala v drugem kontekstu in je z njim zavezana, ko je predstavljena v drugačnem okviru, kot samostojno umetniško delo.

Z razstavo Wolf Gang rešuje lastna dela pred hipnim pojavljanjem in večno pozabo, ki je značilna za rezidenčne projekte. Pojavijo se enkrat, skupaj z umetnikom, potem pa izginejo. Lokalna publika, ki umetnikovemu delu kontinuirano sledi, se z njimi ne sreča, v tujini so največkrat prisotni kot enkratni dogodek in potem se za umetnikom izgubijo vse sledi. Poseben problem nastane, kadar gre za projekt, ki je materialno obsežen, saj navadno po predstavitvi – kot se je zgodilo s projektom Freedom II  – instalacija ni ohranjena in za njo ostanejo le deli, npr. video, ki so nato – kot na tokratni razstavi – prikazani samostojno.

Na srečo medij, v katerem deluje, umetnici omogoča, da umetniška dela varno pritovori v ljubljansko bazo. Tu del nastalih v tujini publika ne pozna, saj niso bila javno prikazana in tisti, ki jo rešuje pred izginotjem del iz zavesti, je na srečo svetovni splet. A vendarle je galerijsko izkustvo tako drugačno od brskanja po internetu, da je potrebna razstava, ki razpršeno združi in prikaže kot enovit opus.

Ta izpostavi kontinuiteto, ki je nastala ‘navkljub’, ali pa prav zaradi raznolikih kontekstov ustvarjanja, ki jih je izkusila umetnica. Pokaže se baza, temelj. Umetniška dela družita poetika in nenehno srečevanje z videopoezijo na eni strani, na drugi pa interes za socialno in družbeno življenje, za krizo, ki jo v subjektu povzročajo prav dejavniki, v katerih deluje tudi Wolf Gang sama: prekernost, razstrast ksenofobije, homofobije in drugih nestrpnosti v vseh družbenih plasteh in ustrojih, izguba svobode v posameznikovem vsakdanu, ki si jo – kako grozljivo – kroji sam po navodilih vladajočih sistemov. Nasproti strašljivemu družbenemu vsakdanu se videastka Valerie Wolf Gang bori z lepoto, z montažo, kadriranjem, besedo, zvokom in vseprežemajočo vizualno in vsebinsko nežnostjo in človečnostjo.

Otvoritev razstave: 8. november 2016 ob 19:00, Stekleni atrij Mestne hiše Ljubljana

Ob otvoritvi bo potekal tudi pesniški večer v sodelovanju s Hišo poezije (Poetikon), začetek ob 18h.

Vodstvo po razstavi

torek, 15. november, 18:00

sobota, 19. november, 16:00

Po razstavi bo vodila umetnica Valerie Wolf Gang, ki bo posamezne umetnine predstavila v kontekstu v katerem so nastale.

vabilo-stran1

Valerie Wolf Gang, kratka biografija

Filmarka in vizualna umetnica Valerie Wolf Gang ustvarja na področju neodvisne filmske produkcije in sodobnih umetniških praks. V času študija na FAMU v Pragi jo je za eksperimentalni film navdušil prof. Henry Hills, ki je v takrat še neizkušeni mladi filmarki vzbudil občutek za raziskovanje na področju filma in kreativno brezmejno ustvarjanje z gibljivo sliko, ki pogosto presegajo meje med tradicionalnim bivanjem filma v kinodvoranah in vključevanje v sodobne galerijske prostore. Valerijino delo reflektira družbene in socialne konflikte, ki izhajajo iz političnih uredb in omejitev, še posebej kadar potuje in ustvarja v tujini. Zdi se, kakor da v naglici sodobnega časa postane mirna in statična šele, ko se premika. Ko se giblje po prostoru in času, njena kamera animira mrtvo okolico, podobno kot je predlagal sodobni filozof Paul Virilo, ko je pisal o hitrosti. Atmosfera v njenih delih pogosto vsebuje elemente iskanja harmonije, nasprotja in kontraste med mestom in naravo, veseljem in žalostjo, avtoriteto in svobodo.

V Ljubljani je končala Srednjo šolo za oblikovanje in fotografijo, nato pa diplomirala na Akademiji Umetnosti Univerze v Novi Gorici na področju filma, potem pa zaključila tudi magistrski program Medijske umetnosti in prakse s specializacijo iz video filma in sodobnih umetnostnih praks. Svoje teoretično in praktično znanje je izpopolnjevala tudi na filmski akademiji FAMU v Pragi (s področja režije in eksperimentalnega filma) in na umetniški akademiji ESAD na Portugalskem (področje umetniškega filma in gledališča). Redno dela z različnimi mediji in snuje multimedijske instalacije v katere vključuje svoje kratke filme in videe, ki so razstavljeni v številnih mednarodnih galerijah, njena dela pa lahko opazimo tudi na različnih filmskih festivalih in v kinodvoranah. Za svoja dela je prejela različne nominacije in nagrade, kot so nacionalna nagrada Vesna za najboljši študijski film na Festivalu slovenskega filma, nagrada ‘Top Pick Jury Award Cinemasports’ na Tajvanu, nagrada EFF Film Festi na Portugalskem, dvokratna nominacija za nagrado ESSL Art Award ipd. Ima status samozaposlene v kulturi in je članica Društva slovenskih režiserjev, prav tako je članica mednarodnega kolektiva Spielraum Ensamble in Famul Video Lab. Dejavno je vključena v različna področja sodobne umetnosti in produkcije, video in filmske projekte, mednarodne razstavne selekcije ter umetniške rezidence. Njena motivacija je tudi vključevanje filmske vzgoje v izobraževalne programe osnovnih šol in kreativno delo z mladimi.

Nekaj umetniških del, ki bodo predstavljeni na razstavi:

20140520_200907_670

A view through the window (Pariz 2014)

http://portfolio-valeriewolfgang.com/La-vue-a-travers-la-fenetre

anartistabroad-videostill8_670

An Artist Abroad – cikel video poezij (Portugalska 2015)

http://portfolio-valeriewolfgang.com/An-Artist-Abroad

img_3388_670

 Final Season (Avstrija 2016)

http://portfolio-valeriewolfgang.com/Final-Season

img_7243

The Luxembourg monster (Luksemburg 2013)

http://portfolio-valeriewolfgang.com/The-Luxembourg-monster

img_11431-001

Freedom 2.0 (Singapur 2012)

http://portfolio-valeriewolfgang.com/Freedom-2-0

im-goingto_670

I’m going to (Avstrija 2011)

http://portfolio-valeriewolfgang.com/I-m-going-to

installation-view-projection-wall_670

Glory hole of the perfect life (različne države, 2016)

http://portfolio-valeriewolfgang.com/Glory-hole-of-the-perfect-life

valerie_doku

Drink coffee with me in Venice (Italija 2013)

http://portfolio-valeriewolfgang.com/Drink-coffee-with-me-in-Venice

video749437242_670

Distant Memory (Hrvaška 2014)

http://portfolio-valeriewolfgang.com/Distant-memory

e-vabilo-01

Video dokumentacija otvoritve razstave, 8. november 18:00, 2016

Fotografije z otvoritve, avtorica fotografij Nada Žgank