‘House on the hill’ / Art project in August

hisa_na_hribo_splet1

In August (17. – 30. 8. 2015) new project is coming up, titled “House on the hill.” Group of artists will stay on the residency on the hill, where they will create site specific works and connected with the environment and public.

Artists: Franc Cegnar, RadioCona/Irena Pivka in Brane Zorman, Petja Grafenauer, Kata Mijatović, Marian Molnar, Silvana Paletti, Zoran Pavelić, Mojca Pungerčar, Zvonka T Simčič, Alenka Spacal, Vlatko Vincek, Valerie Wolf Gang and Iztok Zupan

Detailed text about the project (in Slovenian language):

V mesecu avgustu, natančneje od 17. – 30. avgusta bo skupina umetnikov ustvarjala, komunicirala, se na takšen in drugačen način povezovala z vsebino kraja … naš pogled bo v dolino. Odprti za izletnike, za tiste, ki bodo do Sv. Marjete v vasi Žebe pri Medvodah  prišli z namenom. Lahko si popestrite zadnje dni poletja z izletom v naravo in kulturo hkrati.

Sidrišče projekta bosta hiša (bivša mežnarija) in skedenj ob cerkvi na Marjeti. Ob kontinuirani štirinajstdnevni prisotnosti skupine umetnikov se bodo izven klasičnega galerijskega prostora konceptualizirale in izvajale (1.teden) ter predstavljale (2.teden)umetniške akcije v javnem prostoru.

Sodelujoči: Franc Cegnar, RadioCona/Irena Pivka in Brane Zorman, Petja Grafenauer, Kata Mijatović, Marian Molnar, Silvana Paletti, Zoran Pavelić, Mojca Pungerčar, Zvonka T Simčič, Alenka Spacal, Vlatko Vincek, Valerie Wolf Gang in Iztok Zupan. 

Lokacija projekta se nahaja ob stezi pohodnikov, ki ima večji pretok, kot marsikateri galerijski prostor. V večini so to domačini iz občine Medvode ter Ljubljančani. V sodelovanju s Turističnim društvom Žlebe-Marjeta nameravamo privabiti predvsem tisto publiko, ki do sodobne umetnosti sicer nima pristopa.

Umestitev takega projekta v naše okolje pomeni povezovanje in soustvarjanje s krajani, krajino in zgodbo, ki je vtkana v to krajino. Gre za izrazito avtobiografsko zapisovanje, kar je še posebej poudarjeno v dejstvu, da lokacija projekta vključuje tudi rojstno hišo ene od sodelujočih avtoric. Izhajajoč iz tega smo se odločili, da bomo tudi pri ostalih sodelujočih umetnikih iskali prav to močno noto avtobiografskih zapisov. Gre za brisanje meje med življenjem in umetnostjo. Ko je umetnost hkrati tudi življenjska zgodba.

Projekt bo povezal avtorje iz Slovenije in Hrvaške, ki jih druži tako podobna generacijska kot tudi konceptualno estetska opredeljenost.

Vsi sodelujoči avtorji imajo bogate izkušnje z negalerijskimi praksami, s projekti v javnem prostoru, z nepredmetno umetnostjo in umetnostjo, ki zahteva socialno izostreno občutljivost in angažma publike.

Sozvočje njihovih praks je v osnovi povezano s tehnikami samoorganizacije in drugimi ‘naredi si sam’ in ‘naredi z drugimi’ dejavnostmi,  kar je bil tudi kriterij za izbor povabljenih avtorjev.

Vsak izmed sodelujočih avtorjev bo vnesel svojo lastno prakso in jo prek vsakodnevnih dogodkov: performans, razstava, predavanje … povezoval s prakso kolegov; predvsem pa na ta način sodobno umetnost vnašal v vsakdan; v vsakdan tako namenskih kot tudi naključnih obiskovalcev.

Prizorišče bo ves čas trajanja projekta odprto javnosti. V prvem tednu kot svojevrsten odprti atelje, kjer bodo obiskovalci lahko priča nastajanju umetniških del (po principu work in progress / delo v nastajanju), ki ga bomo sklenili z otvoritvenim dogodkom 21. avgusta postavitve / razstave, ki bo ob stalni prisotnosti kakšnega od avtorjev na ogled v drugem tednu izvedbe projekta.

More info: CrossCommunityCreation Institute